Najbolji kotao za centralno grejanje

Kako odabrati kotao za grejanje? Prvo je potrebno krenuti od tipa objekta.

Na primer,  stanovi uglavnom imaju malo spoljašnjih zidova i ušuškanost sa ostalim stanovima smanjuje energetske potrebe za zagrevanje prostorije. Tako da su za stanove najpraktičniji kotlovi na struju ili čak kotlovi na gas ukoliko postoji dovod gasa. Izolovanost zgrade i kvalitet stolarije (spoljašnjih otvora) može doprineti dodatnoj efikasnosti.

Grejanje kuće je nešto složenije jer je kuća sa svih strana izložena spoljašnjim vremenskim prilikama.

Stoga, najbitniji faktori pre odabira kotla za kuću su: krovna izolacija, izolacija zidova, broj spoljašnjih otvora i kvalitet stolarije. U zavisnosti od sprege ova tri segmenta sa površinom (odnosno vazdušnom zapreminom) objekta, neophodna snaga kotla za zagrevanje kuće može značajno varirati.

S obzirom na energetske zahteve objekta postavljaju se grejna tela (radijatori) određene snage i njihov zbir definiše minimalnu snagu kotla koji treba da ih snabdeva sa toplotnom energijom.

Samu lokaciju i snagu grejnih tela definišu inženjeri izlaskom na teren i samom procenom situacije (geografski položaj, tehničke karakteristike, namena prostorija,…) na osnovu čega pristupaju izradi projekta grejanja. Upravo projekat grejanja čini izvođenje grejnih instalacija veoma preciznim, a samo grejanje efikasnim bez bespotrebnog rasipanja ili opterećenja.

Mnogi imaju negativan stav prema izradi projekta grejanja jer on često podrazumeva dodatne troškove, ali više treba razmišljati o tome kakve mogu biti posledice ako se radovi izvedu neplanski i nestručno. Iz tog razloga je veoma bitno da inženjer sa svojim potpisom i licencom stane iza projekta i garantuje da će predloženo rešenje grejanja i snaga kotla biti adekvatno energetskim potrebama objekta.

Veoma sličan postupak je i za grejanje hale, proizvodnog pogona ili čak plastenika, gde se najčešće postavlja jedan ili  više kotlova, koji u jednom sistemu mogu pružiti željenu temperaturu tokom hladnih meseci.

U svakom slučaju, tokom izbora kotla je najbolje da pozovete stručna lica – inženjere, koji bi već u kratkom intervjuu mogli da vam preporuče o kom tipu kotla treba da razmišljate. Ako je potrebno definisati kompletno centralno grejanje, izlazak na teren je neophodan pe davanja bilo kakvog mišljenja. Najbitnija stvar je da su vam dostupni ljudi koji svojom strukom odgovornošću garantuju maksimalan učinak.